“Posebnost tega Zarjinega sistema je, da poleg požarnega, nadzira in skrbi za zadostno količino požarne vode v rezervoarju”

Varovanje rezervoarjev letalskega goriva na Dubrovniškem letališču

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaradi povečanega letalskega prometa in tudi zaradi neustrezne lokacije obstoječega skladišča je letališče Dubrovnik zgradilo nov terminal za skladiščenje in oskrbo letal z gorivom ter novo bencinsko črpalko za potrebe voznega parka letališča.

Terminal je namenjen za sprejem, shranjevanje in odpremo letalskega goriva Jet A-1, bencina 100 LL ter bencinskega in dizelskega goriva za letališka vozila.

Zarja Elektronika je poskrbela za izgradnjo sistema javljanja požara in plina ter krmiljenja sistema gašenja z vodno peno. Sistem sestavljajo v mrežo povezani dve centrali iz družine NJP-400A, oddaljeni prikazovalnik in grafični nadzorni center AMS, preko katerega osebje spremlja stanje celotnega sistema in z njim tudi upravlja.

 

Za javljanje požara na rezervoarjih so uporabljeni plamenski detektorji Spectrex v kombinacij z ročnimi, razporejenimi po celotnem terminalu. Upravni objekt pa je varovan z optičnimi in termičnimi javljalniki Apollo.

Sistem gašenja pokriva oba rezervoarja s po 1500m3 in 1000m3 prostornine, pretakališče kamionskih cistern in notranjo bencinsko črpalko za potrebe letaliških vozil.

 

Posebnost tega Zarjinega sistema je, da poleg požarnega, nadzira tudi za tehnološki del. Skrbi za zadostno količino požarne vode v rezervoarju s 500m3 prostornine in delovanje hidroforja za vzdrževanje tlaka v hidrantnem omrežju. To je bilo izvedeno s posebnimi vmesniki, proizvodi Zarje Elektronike, ki poskrbijo za pretvorbo signalov iz merilcev nivoja in tlaka ter integracijo teh podatkov v proti požarno centralo NJP-400A.

 

Dela so bilo izvedena skupaj  zastopnikom Zarje Elektronike na hrvaškem, Tehnomobil-Elsting-om.

2019-08-27T09:39:42+02:00 27. avgusta, 2019|